Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

"Η χαμένη άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα.

Go down

"Η χαμένη άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα. Empty "Η χαμένη άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα.

Post by Npaps Mon 29 Aug 2016, 11:09 pm

«Η Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα
Εκδόσεις: Κέδρος
Η «Χαμένη Άνοιξη» κυκλοφόρησε το 1976 και αναφέρεται στην Αθήνα του 1965. Μια κομβική στιγμή στην ιστορία του τόπου, αφού ενώ από τη μια μεριά ανθούσε η κουλτούρα, οι τέχνες, οι δημοκρατικές κινητοποιήσεις και η δημιουργικότητα, από την άλλη εξυφαίνονταν οι πολιτικές δολοπλοκίες που οδήγησαν στο πραξικόπημα και στην Απριλιανή χούντα του 1967.
Ένας πολιτικός πρόσφυγας, ο Ανδρέας, που γυρίζει μετά από 18 χρόνια στην Αθήνα, μια φλογερή αγωνίστρια, η Ματθίλδη και μια ερωτική μπον βιβέρ, η Φλώρα στροβιλίζονται σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι, την ίδια στιγμή που τα κόμματα, το παρακράτος, το παλάτι και οι ξένοι πράκτορες εξύφαιναν τις συνθήκες για την τραγική εξέλιξη.
Οι ήρωες κινούνται με φόντο την Αποστασία, τις ογκώδεις διαδηλώσεις, το χαμό του Πέτρουλα. Ο λαός τραγουδά για τη Λευτεριά αλλά όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας: "Πάνω από τη χαμένη Άνοιξη μετεωριζόταν τώρα ο γύπας του πραξικοπήματος, έτοιμος να ριχτεί και να σπαράξει τον τόπο."
Υπέρτιτλος του βιβλίου είναι «Τα δίσεχτα χρόνια», αφού ο Τσίρκας σκόπευε η «Χαμένη Άνοιξη» να είναι το πρώτο μέρος μιάς τριλογίας, όπως ακριβώς ήταν η πολύ πετυχημένη τριλογία του που προηγήθηκε: οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να γράψει τη συνέχεια. Σε όλες τις εκδόσεις όμως διατηρείται ο υπέρτιτλος για να θυμίζει την πρόθεση του Τσίρκα να καταγράψει την ζοφερή εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας μας.
Npaps
Npaps

Posts : 5
Join date : 2016-08-29
Age : 69
Location : Athens

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum