Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Michel Houellebecq, Υποταγή

Go down

Michel Houellebecq, Υποταγή   Empty Michel Houellebecq, Υποταγή

Post by Νικολέτα Μποντιόλη Mon 26 Sep 2016, 3:34 am

Υποταγή

Michel Houellebecq (Μισέλ Ουελμπέκ)
μετάφραση: Λίνα Σιπητάνου

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015
312 σελ.
ISBN 978-960-05-1644-9


Michel Houellebecq, Υποταγή   Uiuy33

Είχα καιρό να γελάσω έτσι. Το κακιασμένο σχεδόν μισάνθρωπο χιούμορ του Ουελμπέκ τσακίζει κόκαλα. Δεν ξέρω αν είναι ταλαντούχος συγγραφέας, αλλά είναι σίγουρα μια παμπόνηρη αλεπού, που ξέρει τον τρόπο να σατιρίζει ανελέητα. Αντί να γράψει ένα έργο που να καταφέρεται ενάντια στο Ισλάμ γράφει ένα βιβλίο που φαινομενικά το εγκωμιάζει, το παρουσιάζει να επικρατεί και πετυχαίνει έτσι και τους Μουσουλμάνους να μην προσβάλλει και τους Δυτικούς να προβληματίσει. Βασικά τις γυναίκες. Να κάτσω εγώ να φορέσω την μπούργκα και να υποχρεωθώ να υπηρετώ μαζί με άλλες συν-συζύγους τον άντρα μου; Ναι καλά. Κορίτσια θα κάνουμε το σουτιέν μας σφεντόνα και όποιον πάρει ο χάρος.

Η “Υποταγή” πετυχαίνει να ξυπνά την επαναστατική διάθεση ακόμα και στην πιο υποταγμένη και υποχωρητική γυναίκα. Και το πετυχαίνει με διαολεμένα υπόγειο τρόπο. Στο σερβίρει ζεστό, σαν αναπόδραστη πραγματικότητα, πασπαλισμένο με ακαταμάχητα ευφυολογήματα και στο τέλος σε αφήνει με την αίσθηση πως αντί για τα άκρα, πρέπει να επικρατήσει εδώ και τώρα ένας τίμιος και ανοιχτός διάλογος για αυτό το φλέγον θέμα, χωρίς τις ξεπερασμένες και σάπιες ρητορικές του περασμένου αιώνα.

Ένα από τα πολλά θέματα που θίγει είναι ο θεσμός της οικογένειας. Δεν ξέρω πως έχει η κατάσταση στη Γαλλία, γιατί στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός λειτουργεί ακόμα αποτελεσματικά, σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης αλλά και σε συναισθηματικό. Άλλο θέμα είναι η στάση της αριστεράς, που εθελοτυφλεί και ξεπουλάει τις αξίες της για λίγη εξουσία και της δεξιάς που κατακρημνίζεται στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της, του χριστιανισμού που δεν καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, και της αδυναμίας των πολιτών να παρέμβουν δυναμικά – παραμένουν θεατές, σε ένα ριάλιτι που τους τέρπει και αγχώνονται μόνο μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν τη βολή τους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το Ισλάμ είναι υπερβολικά διασπασμένο για να κατακτήσει τον κόσμο. Οι ίδιοι οι αρχηγοί του το έχουν ήδη πουλήσει στον βωμό των δικών τους συμφερόντων. Το Ισλάμ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνία αφθονίας που απεικονίζεται στο μυθιστόρημα του Ουελμπέκ. Κι αυτό άλλωστε εξηγεί και το προσφυγικό ρεύμα των βασανισμένων ανθρώπων που ζητούν, όχι να κατακτήσουν, αλλά να ξεφύγουν από αυτήν την παράνοια.

Άλλωστε η Γαλλία, δεν είναι μοναχικό νησί επάνω σε αυτόν το πλανήτη. Το παράδειγμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που δεν κατάφερε σε βάθος αιώνων (αλλά και των προγενέστερων αραβικών χαλιφάτων) να αφομοιώσει άλλους λαούς – αναφέρομαι σε αυτούς που επαναστάτησαν και τελικά πέτυχαν ανεξαρτησία, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια αλλά και σε όσους εντός του Ισλάμ απέτυχαν να αποκτήσουν την συνείδηση μιας πολιτικής ενότητας - είναι η απόδειξη πως ούτε με το καλό ούτε με την βία μπορείς να εξαναγκάσεις τους ανθρώπους να ασπαστούν κάτι που απέχει από το πολιτισμικό σημείο αναφοράς τους.

Πέρα από την θεωρία, στην πράξη μια μετάβαση για να επικρατήσει και να έχει διάρκεια πρέπει να πηγαίνει από το χειρότερο στο καλύτερο. Οτιδήποτε συνιστά υποβάθμιση φέρνει αργά ή γρήγορα την αντίδραση και την απόρριψη. Και το Ουελμπεκικό σύμπαν είναι έτσι δομημένο ώστε να καταδικάζει το 50% της ανθρώπινης κοινωνίας στο σκοτάδι. Πόσο να κρατήσει μια τέτοια παράνοια;
Νικολέτα Μποντιόλη
Νικολέτα Μποντιόλη

Posts : 159
Join date : 2016-08-29
Location : Παντού!

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum