Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gustav Meyrink, Γκόλεμ

Go down

Gustav Meyrink, Γκόλεμ  Empty Gustav Meyrink, Γκόλεμ

Post by Νικολέτα Μποντιόλη Mon 26 Sep 2016, 3:40 am

Γκόλεμ


Gustav Meyrink (Γκουστάβ Μέιρινκ)

μετάφραση: Έρση Λάγκε

Αίολος, 2002
356 σελ.
ISBN 960-7267-08-7, ISBN-13 978-960-7267-08-5


Gustav Meyrink, Γκόλεμ  Uiuy34

Τί αριστούργημα θεέ μου! Με τί κομψό τρόπο το όνειρο αγγίζει την πραγματικότητα! Και η Πράγα, περιγράφεται σαν μια πόλη γεμάτη μυστήριο και μαγεία, ειδικά η εβραϊκή συνοικία, εκεί που ζει ο Αθανάσιος Πέρναθ, ο καλλιτέχνης (χαράκτης λίθων) που αποτελεί το κεντρικό ήρωα. Νομίζω πως το Γκόλεμ είναι η επιτομή του φιλοσοφικού μυθιστορήματος. Κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, έστω είναι ένα από τα πιο αριστοτεχνικά γραμμένα και βαθιά φιλοσοφημένα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.

Στην αρχή νόμιζα πως θα είναι μια ιστορία για ένα μαγικό πλάσμα με δαιμονικές ιδιότητες, ένα πλάσμα που προέρχεται από την εβραϊκή μυθολογία, το οποίο τρομοκρατεί τους κατοίκους μιας γειτονιάς. Έκανα λάθος. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ο κεντρικός ήρωας έχει την ικανότητα, ένα χάρισμα να μπορεί να βλέπει πέρα από τα πέπλα της πραγματικότητας. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας γιατρός τον υπνώτισε για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει μια τραυματική εμπειρία, που του είχε προκαλέσει νευρικό κλονισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σβηστεί ένα κομμάτι από το παρελθόν του και να ξεκινήσει να βιώνει πρωτόγνωρες πνευματικές εμπειρίες. Η αντίληψή του για τον κόσμο, δεν είναι πλέον ανθρώπινη. Έχει γίνει ένας φορέας του θείου, ενας φωτισμένος, ένας προφήτης.

Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του συγγραφέα (βλέπε σελ. 313 της ελληνικής έκδοσης) :

"Ο άνθρωπος είναι σαν γυάλινος σωλήνας που μέσα του κυλούν πολύχρωμες μπαλίτσες. Στους πιο πολλούς περνά μόνο μία σ' ολόκληρη τη ζωή τους. Είναι η μπαλίτσα κόκκινη; Λέγεται "κακός" ο άνθρωπος. Είναι κίτρινη; Είναι "καλός". Αν περάσουν δύο, η μία πίσω από την άλλη, μια κόκκινη και μια μπλε; Τότε έχουμε έναν "άστατο" χαρακτήρα. Αλλά εμείς, οι "δαγκωμένοι από το φίδι" περνάμε συνήθως στη ζωή μας ό,τι περνά ολόκληρη η ράτσα μέσα σ' έναν αιώνα. Οι χρωματιστές μπαλίτσες κυλούν μέσα στο γυάλινο σωλήνα η μία μετά την άλλη κι όταν τελειώσουν, τότε γινόμαστε προφήτες. Γινόμαστε ο καθρέφτης του Θεού. "

Έτσι η καθημερινή ζωή μια φτωχικής συνοικίας, με τις μικρές και μεγάλες χαρές, λύπες και αγωνίες των ανθρώπων που την κατοικούν, μέσα από τα μάτια του μαστρό - Πέρναθ, αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, γίνεται ένα όνειρο, άλλοτε όμορφο όνειρο, άλλοτε εφιάλτης.

Εξαιρετικός συγγραφέας ο Γκούσταβ Μέιρινγκ. Μοναδικός. Θα ήθελα να διαβάσω και άλλα έργα του.
Νικολέτα Μποντιόλη
Νικολέτα Μποντιόλη

Posts : 159
Join date : 2016-08-29
Location : Παντού!

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum