Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Αριστείδης Αντονάς, Ο φλογοκρύπτης

Go down

Αριστείδης Αντονάς, Ο φλογοκρύπτης  Empty Αριστείδης Αντονάς, Ο φλογοκρύπτης

Post by Νικολέτα Μποντιόλη Mon 26 Sep 2016, 10:56 pm

Ο φλογοκρύπτης

Αριστείδης Αντονάς

Άγρα, 2003
99 σελ.
ISBN 960-325-476-2, ISBN-13 978-960-325-476-8


Αριστείδης Αντονάς, Ο φλογοκρύπτης  Uiuy46

Ένας κυνηγός βρίσκεται κατά λάθος παγιδευμένος μέσα σε ένα αλλόκοτο οίκημα. Σημειωτέον λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του συγγραφέα -είναι και αρχιτέκτων- οι περιγραφές των χώρων είναι αριστοτεχνικά δοσμένες. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το αλλόκοτο μέρος έχουν μια αυστηρά καθορισμένη ιεραρχία και όλα διέπονται από κανόνες που τηρούνται με σχολαστική ακρίβεια.

Ο ήρωας θέλει να ξεφύγει. Θέλει να κερδίσει την χαμένη του ελευθερία. Τελικά όμως ο έξω και ο μέσα κόσμος κατά πόσο άραγε διαφέρουν; Μήπως όλα δεν είναι δεμένα με αόρατες κλωστές που κινούν τα μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας; Κι αν κάποιος μπορούσε να σταθεί κάπου ψηλά και να παρατηρήσει την γενική εικόνα σε ποια άραγε συμπεράσματα θα κατέληγε;

Λέει σε κάποιο σημείο η διευθύντρια του ιδρύματος:
"Η δομή είναι ισχυρότερη από μένα, που προΐσταμαι της δομής. Αν την προδώσω θα με τιμωρήσει, θα με απορρίψει. Δεν είμαι εδώ παρά επειδή μπορώ να υπηρετώ θεσμούς. Ας είμαι διευθύντρια, δεν είμαι παρά ένα εξάρτημα όπως κι εσείς, με την διαφορά ότι οι ρόλοι που αναλάβαμε είναι διαφορετικοί. Εγώ είμαι ένα γρανάζι, εσείς μια βίδα της ίδια μηχανής. Από κοινού φτιάχνουμε κάτι που υπερβαίνει και τους δύο, συμμετέχουμε σε κάτι που δεν ανήκει σε κανέναν, υπηρετούμε κάτι ανώτερό μας. Μέσα εδώ ορίζονται τα όρια της ελευθερίας μας."

Είναι η κυρίαρχη θεωρία του συγκεκριμένου βιβλίου ένα είδος φιλοσοφικού ντετερμινισμού; Είμαστε κατασκευασμένοι έτσι ώστε να υπακούμε σε κανόνες; Σε μια δομή που προκύπτει μέσα από το ίδιο μας το Είναι; Το σίγουρο είναι πως μπορούμε να ξεφύγουμε από τα πάντα εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όλα τα έργα του Αντονά που έχω διαβάσει είναι μικρά κομψοτεχνήματα. Είναι ολιγοσέλιδα αλλά κρύβουν μέσα τους ολάκερη κοσμοθεωρία. Και με τον περιπετειώδη και συναρπαστικό τρόπο που παρουσιάζονται όλες αυτές οι βαθιά φιλοσοφημένες απόψεις, το ενδιαφέρον δεν χάνεται ούτε για μια στιγμή. Οι ιστορίες διαβάζονται απνευστί.
Νικολέτα Μποντιόλη
Νικολέτα Μποντιόλη

Posts : 159
Join date : 2016-08-29
Location : Παντού!

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum