Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ο χορός, Irène Némirovsky

Go down

 Ο χορός, Irène Némirovsky Empty Ο χορός, Irène Némirovsky

Post by Νικολέτα Μποντιόλη Fri 17 Mar 2017, 8:56 pm

Irène Némirovsky
Ο χορός
σελ. 85
εκδ. Εξάντας p2006
ISBN 9602566329 (ISBN13: 9789602566329)


 Ο χορός, Irène Némirovsky 27272610

85 σελίδες ομορφιάς. Ένα κομψοτεχνηματάκι. Δεν τη γνώριζα αυτήν τη συγγραφέα και χαίρομαι ιδιαίτερα που την ανακάλυψα. Ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο της φίλης μου της Γιώτας (και πόσο σε ευχαριστώ καρδούλα μου, δεν έχω λόγια). Φέτος ήταν μια υπέροχη χρονιά γιατί όσα βιβλία μου χάρισαν (άσχετα αν τελικά μου άρεσαν ή όχι) ήταν βιβλία που θα τα διάλεγα και η ίδια. Είναι υπέροχο που οι φίλοι μου τροφοδοτούν τη βιβλιομανία μου με τις επιλογές τους.

Δεν θέλω να πω πολλά για την υπόθεση, την βρήκα ευχάριστη και με έκανε να γελάσω, αν και δεν είναι κωμικογράφημα με την αυστηρή έννοια. Ωστόσο και οι χαρακτήρες και η μικρή, σύντομη πλοκή έχουν γούστο και μου δημιούργησαν την αίσθηση πως η ρωσική κουλτούρα συνδυασμένη με τους ανάλαφρους τόνους ενός γαλλικού ταμπεραμέντου έκαναν την ιστορία της Νεμιρόφσκι να ισορροπεί κομψά και χαριτωμένα, βγάζοντας ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Είναι πολύ μικρό το δείγμα γραφής, αλλά σίγουρα θα διαβάσω κι άλλα έργα της.

Το ζεύγος Καμπφ ετοιμάζει μια σπουδαία δεξίωση. Είναι νεόπλουτοι και επιτέλους θα πάρουν την εκδίκησή τους για όλα τα χρόνια που πέρασαν μέσα στη φτώχεια και τις στερήσεις. Έχουν και μια κόρη την Αντουανέτ, τυπικό δείγμα έφηβης του 1930. Διόρθωση. Τυπικό δείγμα έφηβης τελεία. Α, όλα κι όλα. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Δυστυχώς το βλέπω εξαντλημένο είναι άλλωστε έκδοση του 2006. Αν όμως το συναντήσετε τυχαία, και νιώσετε πως σας ενδιαφέρει, πιστεύω πως θα άξιζε να του δίνατε μια ευκαιρία. Αυτά τα διηγήματα είναι όπως λέει ένας φίλος “μεζεδάκια”. Δεν σε χορταίνουν αλλά αρκούν για να σου φτιάξουν καμιά φορά το κέφι.
Νικολέτα Μποντιόλη
Νικολέτα Μποντιόλη

Posts : 159
Join date : 2016-08-29
Location : Παντού!

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum