Το Κλουβί Με τις Τρελές
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη, Μέλπω Αξιώτη

Go down

Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη, Μέλπω Αξιώτη  Empty Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη, Μέλπω Αξιώτη

Post by Νικολέτα Μποντιόλη Sun 09 Jul 2017, 3:13 pm

Μέλπω Αξιώτη
μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
επιμέλεια: Μαίρη Μικέ
Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη
σελ. 248
Άγρα, 2014
ISBN 9789603259640


Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη, Μέλπω Αξιώτη  B1945411

Στο διάστημα 1947 -50 η Αξιώτη φεύγει από την Ελλάδα και εγκαθίσταται στη Γαλλία, στο Παρίσι. Θέλει να ξεφύγει από τον εμφύλιο. Γράφει αυτό το μυθιστόρημα στα γαλλικά (το βάζω ωστόσο στην ελληνική λογοτεχνία σκόπιμα επειδή η συγγραφέας είναι ελληνίδα και έγραψε τα υπόλοιπα έργα της στα ελληνικά). Ποτέ δεν το δούλεψε στην τελική του μορφή κι έπειτα το κομμάτιασε και χρησιμοποίησε κάμποσες από τις ιστορίες του σε μεταγενέστερα έργα της. Γράφει υπέροχα. Υπέροχα. Στο τέλος της συγκεκριμένης έκδοσης παρατίθεται ένα μικρό μέρος από το γαλλικό πρωτότυπο. Αλλά υπάρχει κάτι που του λείπει. Κάτι στις ιδέες και στον τρόπο που διατυπώνονται. Κάτι στη φιλοσοφία της ηρωίδας, κάτι στις συγκρίσεις ανάμεσα στην γαλλική και την ελληνική κουλτούρα που μοιάζουν σαν εκείνα τα ματωμένα ρούχα που περιγράφει, στα σεντούκια με τη “νεφθαλίνη”. Μια εποχή που πάλιωσε και σάπισε και βρώμισε.

Τα σύνδρομα του παρελθόντος δεν με αφορούν. Λέω: ας αφήσουμε τους πεθαμένους να κοιμηθούν. Και μέχρι να έρθει η σειρά μας, ας ζήσουμε. Στη Ρεπυμπλίκ ή στη Βαστίλλη στο Κουκάκι ή στην Ακρόπολη, αδιάφορο.

Η Λίζα (η ηρωίδα του συγκεκριμένου έργου) ήξερε πολύ καλά να πεθαίνει σε κάθε τόπο. Αναρωτιέμαι, να έζησε ποτέ της άραγε; Ίσως κάποτε διαβάζοντας την “Κάδμω” να το μάθω.
Ρεπυμπλίκ - Βαστίλλη, Μέλπω Αξιώτη  Happy_11
Νικολέτα Μποντιόλη
Νικολέτα Μποντιόλη

Posts : 159
Join date : 2016-08-29
Location : Παντού!

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum